April

Vijverkalender april

In het voorjaar begint de vijver weer te leven en dan wordt het tijd om onderhoud te gaan plegen aan de vijver. Wanneer verstoring optreedt van de populatie micro-organismen, kunnen we met behulp van Bio Bac het evenwicht snel herstellen. Bio Bac stimuleert de plantengroei en heeft een vertragend effect op de algengroei. Verder zorgt het voor een helder en gezond vijvermilieu.

In deze tijd van het jaar kunnen nieuwe waterlelies worden geplant en bestaande waterlelies van een nieuwe voedingsbodem worden voorzien.

Moerasplanten kun je nu vermeerderen en verpoten. Gebruik voor het oppotten altijd goede plantmanden en vijveraarde. Gebruik nooit tuinaarde. Deze is te rijk aan voedingsstoffen en zorgt daardoor voor een explosieve algengroei.

Niet alleen de planten beginnen vanaf april goed te groeien, ook algengroei kan een probleem gaan vormen. Een sterke draadalgengroei verhindert de groei van zuurstofplanten. Bij draadalgen is er altijd sprake van een hoge pH- en een lage KH-waarde. Je kunt de draadalgen tegengaan met speciale milieuvriendelijke vijverkuurtjes.

Observeer de vissen goed en let op eventuele ziekteverschijnselen. Als er plekken en zweren aanwezig zijn, is een behandeling met speciale medicijnen aan te raden. Bij watertemperaturen boven de 10°C kan er naar behoefte weer gevoerd worden. De vissen moeten wel weer op krachten komen. Gebruik daarom een hoogwaardig visvoer.